Életút

mofem_minta_65_x_80_mmZenekarunk 1949-ben alakult, Mosonmagyaróváron.

Mosonmagyaróváron 1945-ig egy Levente Zenekar muzsikálása színesítette a helyi ünnepségek tartalmát. Az együttes felbomlása után szükségessé vált egy állandó tagokból verbuválódott zenekar felállítása. Erre 1949-ben adódott először alkalom, amikor Paulusz Béla nagy tehetségű katonazenész irányítsával az akkori Fémfeldolgozó Vállalatnál megkezdődik egy lelkes, 14- 16 éves fiatalokból álló csoport zenei képzése. Paulusz Béla 1951-ben bekövetkezett halála után Haász István veszi át a dirigensi pálcát. Az első közszereplések sikerein felbuzduló fiatalokat sikerült fegyelmezett közösséggé kovácsolnia. Így folytatni lehetett a városi és vállalati ünnepségek, rendezvények zenei szerepléseit és megteremtődtek az esküvői zenei szolgltatások, a temetkezési gyász-szertartásokon való zenekari közreműködés feltételei. Erre az időszakra tehető az első egyenruha beszerzése is.

1953. márciusában Rózsa Ferenc személyében ismét egy képzett, nagy tudású katonazenész állt az együttes élére. Ebben az időszakban már rendszeressé váltak az akkori politikai elvárások szerint szerveződött un. békehangversenyek.

1954. nyarán közkívánatra Rónafői József népszerű zenészt szerződtették a Fúvószenekar karmesteri posztjára. Ez a korszak nemcsak a közösségi szellem erősödésére, hanem a sikeres közszereplések színvonalának javulására is hatással volt .

1957. januárjában ismét új karmester érkezett a zenekarhoz. Sarang István alig egy esztendei tartó dirigensi pályafutása alatt került sor az első külföldi szereplésre, a csehszlovákiai Trnava város ünnepi rendezvényén.1957-ben már rendszeresekké váltak a Május elsejei felvonulásokon való menetzenék.

1960. szeptemberében Fejérvári Benedek zenetanár veszi át a zenekar irányítását. Az új műsorpolitika kedvező hatással volt a korábbi időszak zenei repertoárjának megújulására. Az Ő érdeme az is, hogy a helyi zeneiskolából új tagok belépésével sikerült erősíteni az együttes létszámát.

Az 1970-es évek időszaka fordulatot hozott a zenekari mozgalom életében. Az időközben megalakult Kórusok Országos Tanácsa /KOTA/ szervezésében megkezdődtek az országos fúvószenekari találkozók, ahol évtizedekre szóló barátságok szövődtek az addig egymástól elszigetelten működő csoportok között. Az 1971-es soproni találkozó után rendszeressé váltak a közös fellépések, eszmecserék és egymás repertoárjának megismerése. Ebben az időszakban vált igazán jó közösséggé az együttes a családi összejöveteleknek és közös kirándulásoknak köszönhetően is. Rónafői József karmester irányítása mellett vezetett zenekar

1974-ben már állandó közreműködője a vállalat új művelődési intézményében rendezett hangversenyeknek, műsoros esteknek és báloknak. 1974-ben e falak közt ünnepelte az együttes fennállásának 25. évfordulóját, ahol méltó ünnepi külsőségek között tüntették ki az együttes alapító tagjait. S ekkor készült el az első tablókép is a 25 éves zenekar tagjairól.

1977-ben Farkas Mihály zeneiskolai tanár és karnagy személyében új vezető kerül a fúvószenekar élére. Az Ő karmesteri irányításával végre hosszú távra megoldódik a fúvószenekar szakmai irányításának többször visszatérő gondja. S az Ő vezetésével folytatódik az a sikersorozat, amely még nagyobb ismertséget, meghívást és nemzetközi szereplést is eredményez az akkor már 32 tagú zenekar számára. Rendszeressé válnak a Tavaszi Hangversenyek, a Nőnapi és Május elsejei zenés köszöntések, a Vasas Zenekari Találkozók, a celldömölki Kráterhangversenyek, a fonyódligeti közös üdülése Létrejön egy határokon is átívelő tartós barátság a csehszlovákiai Myjava város Fúvószenekarával.

1979-ben a 30. jubileumi hangversenyen már méltán érte elismerés a születésnapját ünneplő együttest a Kisalföld c. megyei napilap részéről is azzal, hogy: az elért sikerek mögött egyértelműen a példás összetartás, a zene iránti szeretet és a fúvósmuzsika népszerűsítésére irányuló törekvés áll.

A fúvószenekar éves programjába beépülő rendszeres csehszlovákiai utazások és szereplések mellett 1983-ban kétnapos nemzetközi fesztiválra is meghívást kaptak Ausztria burgelandi tartományának 900 születésnapját ünneplő településére, Höflein-be, ahol 17 zenekarral együtt emlékezetes sikert arattak a magyar klasszikus művek fúvószenekari feldolgozásával. Újabb kihívást jelentett az együttes számára a Szigetközi Napok rendezvénysorozatába való felkérés.

1989. június 24-e történelmi állomás a MOFÉM Fúvószenekar életében. A 40. jubileumi ünnepség alkalmával egyúttal a Fúvószenekarok Országos Minősítő Hangversenyének is színhelyévé vált a MOFÉM Katona József Művelődési Ház. A hét zenekar közös megmérettetése során a MOFÉM fúvósai első ízben nyertek Arany Lant és Diploma kitüntetést. Az 1975 és 1978-ban nyert Ezüst lant, az 1981-ben és 1984-ben kapott Ezüst Lant és Diploma kitüntetésnek tulajdonképpen a koronáját jelentette ez a magas elismerés. A rangos kitüntetések sora 2006-ban kapott Nívódíjjal egészül ki.

1991-ben folytatódnak a külföldi utazások. Ezúttal Olaszországba, ahol Mosonmagyaróvár olasz testvérvárosa, Arese meghívásának tesz eleget az együttes egy ötnapos vendégszereplés révén Besana Brianzában. Az újabb Szigetközi Napok sörsátras fellépései, a tavaszi és jubileumi hangversenyek, ahol 1996-tól majorett csoportokkal közös szereplések révén látványossá válnak a koncertek, továbbá a hazai és nemzetközi közszereplések sorában fontos állomás az 1999-es esztendő. Hiszen ebben az évben ünnepli az együttes fennállásának fél évszázados jubileumát. Az ünnepi eseményre elkészül a MOFÉM Fúvószenekarának 50 éve c. kiadvány, amely részletesen dolgozza fel az együttes 1949-es alakulásától 1999-ig terjedő időszak fontosabb állomásait.

2004-ben az 55. születésnapi hangversenyre elkészül a Fúvószenekar első önálló CD-je is. A csinos hölgyekből álló nyúli Majorett csoport jóvoltából a Tavaszi Hangversenyeken 2006-tól már látványos táncprodukcióknak is tapsolhatnak a fúvószenét kedvelő mosonmagyaróváriak.

És szinte hihetetlen kimondani. Hatvanadik születésnapjához érkezett egy közösség. Egy olyan zenekari kollektíva, amelyben ez ideig 213 zenész és hét karmester fordult meg. Egy olyan művészeti együttes, amely az elmúlt hatvan évben közel kétezer hangversenyt, térzenét, menetzenét szolgáltatott a fúvósmuzsikát kedvelők népes táborának. És szolgálta, szolgálja és remélhetőleg még sokáig szolgálni fogja a zene nyelvén megfogalmazott küldetését, ahogy Richard Wagner megfogalmazta : az emberi szív mélyére világosságot deríteni, ez a zene hivatása!!!

60 éves a Mofém Fúvószenekar

2009. március 28-án nagysikerű koncerttel ünnepelte a MOFÉM Fúvószenekar alapításának 60. évfordulóját. A kétrészes programon közreműködött a Nyúli Majorette Egyesület és a Lajta László Vegyeskar. A város nevében Szabó Miklós polgármester köszöntötte a jubiláló zenekart.

Elért eredmények:

  • Ezüst Lant 1975.
  • Ezüst Lant 1978.
  • Ezüst Lant Diploma 1981.
  • Ezüst Lant Diploma 1984.
  • Arany Lant Diploma 1989.
  • Vasas Szakszervezet Mûvészeti Nívódíj 2006.


The Author

admin

MOFÉM Fúvószenekar © 2014 Frontier Theme